Вода на Ніжинщині не відповідає нормам?

 

 

 

 

В межах Чернігівської області 22 спеціально створені оперативні групи здійснили санітарно-епідемічну оцінку води та ґрунту в 382 деокупованих населених пунктах, інформують в ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Так, за 6 місяців поточного року обстежено 382 деокупованих населених пунктів, що становить 96,5 відсотків від загальної кількості.

Досліджено 123 зразки води централізованого водопостачання на мікробіологічні показники, з них не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людини» 6 зразків, що складає 4,9 % (в основному за показником- загальні коліформи).

З досліджених 123 зразків води централізованого водопостачання на санітарно-хімічні показники, не відповідали гігієнічним вимогам 18 зразків, що складає 14,6 % (за органолептичними показниками  та вмістом заліза загального).

Проведено дослідження 423 зразків води джерел нецентралізованого водопостачання (шахтні колодязі, приватні свердловини) на мікробіологічні показники, з них вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 не відповідали 118 зразків, що складає 27,9 % (за показниками загального мікробного числа та загальних коліформ), та 421 зразок на санітарно-хімічні показники, з них не відповідали гігієнічним вимогам 198 зразків, що складає 47,0 % (в основному за вмістом нітратів, заліза загального та органолептичними показниками).

Зразки води питної, що не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» були відібрані в населених пунктах Дмитрівської ОТГ, Ічнянської ОТГ, Лосинівської ОТГ, Талалаївської ОТГ Ніжинського району, Холминської ОТГ, Корюківської ОТГ, Менської ОТГ, Сновської ОТГ, Сосницької ОТГ Корюківського району, Новгород-Сіверської ОТГ, Понорницької ОТГ, Семенівської ОТГ Новгород-Сіверського району, Городнянської ОТГ, Тупичівської ОТГ, Ріпкинської ОТГ, Любецької ОТГ,  Добрянської ОТГ, Киселівської ОТГ, Новобілоуської ОТГ, Киїнської ОТГ, Седнівської ОТГ, Іванівської ОТГ, М.-Коцюбинської ОТГ Чернігівського району, Сухополов’янської ОТГ Прилуцького району.

Про результати дослідження питної води проінформовано голів ОТГ, надано 66 рекомендацій щодо заборони використання води для питних потреб та заходи щодо очищення та дезінфекції об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання, необхідності повторного дослідження зразків води після проведення дезінфекції, профілактики гострих кишкових інфекцій та воднонітратної метгемоглобінемії у дітей раннього віку.

Досліджено 73 зразки ґрунту з місць проведення активних бойових дій.

У 8,2% досліджених зразків були виявленні значні перевищення в 1,1-41 рази по вмісту нафтопродуктів – нафтобаза ДО «Комбінат» Айстра» м.Чернігів, Корюківський район, с.Воловики біля залізниці, с.Рівнопілля Новоселівської ОТГ);  у 19,2% зразків – перевищення вмісту солей важких металів (по вмісту цинку в 1,2 – 4,9 рази – райони ЗАЗ, Олександрівка, Коти м. Чернігів, с. Ягідне Іванівської ОТГ, с.Юр’ївка Новоселівської ОТГ Чернігівського району;  по вмісту свинцю  в 1,1-14,7 разів – с.Вишневе Ріпкинська селищна рада, Вишнівський старостинський округ, с.  Іванівка, с.Слобода, с.  Ягідне Іванівської ОТГ, с. Березанка Киселівської ОТГ, смт. М.-Коцюбинське М.-Коцюбинської ОТГ, с.Рівнопілля Новоселівської ОТГ Чернігівського району; по вмісту міді в 1,1 рази  – район Коти м. Чернігів, с. Ягідне Іванівської ОТГ Чернігівського району).

В роботі знаходяться ще 18 зразків ґрунту.

При обстеженні деокупованих населених пунктів спеціалісти ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводять комунікаційну роботу серед населення щодо правил безпечного харчування та безпечного споживання води під час війни.

priluki.city

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на   наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь